Muškarci – Koji je pravi za vas?

Strah - Ivana Kuzmanović
Recept za strah
29/06/2020
EQA međunarodni sertifikat za koučing tehniku Emocionalni i Energetski Trening i Transformacija Ivane Kuzmanović EETT
EQA međunarodno priznanje za EET koučing tehniku
10/01/2022
Prikaži sve

Muškarci – Koji je pravi za vas?

Muškarci - koji je pravi za vas? - Ivana Kuzmanović

Razmišljajući o svojoj prošlosti, velikom životnom iskustvu i fazama koje sam prolazila na polju emocionalnih odnosa, partnerstva i ličnog razvoja, otkrila sam tipove muškarci koji su mi iz ovog današnjeg ugla potpuno jasni, a zbog kojih sam mnogo patila, često gubeći i nadu i volju.

Sigurna sam da će vam koristiti:

1. Muškarci ZAVODNICI

Atraktivnog izgleda, ne nužno lepi, ali najčešće zgodni, upadljivi i prepoznatljivi. Zanimljivi, zabavni i angažovani, često ostavljaju utisak alfa mužjaka kojima ništa nije nerešivo. Osvajaju donžuanski, maštoviti su i kreativni; žena se začas oseti kao kraljica što i nije teško obzirom da oni sebe smatraju kraljevima. Nažalost, veoma često napuštaju presto. I kraljicu.

Problem:

Kako je u pozadini njihovog zavodništva najčešće duboka nesigurnost, nepoverenje i strah od bliskosti, teško je za očekivati da će bajka potrajati; u njihovoj je prirodi da love, u njihovoj potrebi da se dokazuju dok nesigurni dečak u njima vapi za bezuslovnošću mamine ljubavi, prema kojoj, gle čuda, osećaju istovremeno i najveću ljubav i strastveni bes. Otuda nije čudo da su veze sa ovakvim muškarcem burne, lude, intenzivne, da je ljubomora prisutna, a da je raskid bolan i dramatičan.

Najveći problem u prepuštanju uživanju sa ovim šarmantnim iluzionistima jeste taj što se od veze sa njima najčešće dugo oporavlja.

Savet:

Divno ako ste ga imale ili imate; još divnije ako nije postao vaš suprug. I ne postane.


2. Muškarci SLOBODNJACI

Za razliku od zavodnika, slobodnjaci ne samo da se boje bliskosti, već su opterećeni idejom da moraju ostati slobodni; Sloboda je njihov modus vivendi, njihov izgovor, alibi za sve, filozofska potka, argument u svakoj prilici i nije retko čuti rečenicu: “ja nisam došao na ovaj svet da ispunjavam tuđe želje”.

Ipak, kao i svakom biću, potrebni su im i nežnost, i pažnja, i ljubav i “dopuštaju” da budu “smuvani” naročito ako je to kreacija okolnosti, geografske slučajnosti (na primer zajedno radite, ili ste komšije, ili ste iz istog društva…) ili stara dobra “nameštaljka” dečka vaše najbolje prijateljice.

Slobodnjaci su često kreativci i senzitivci – što ih čini dopadljivima, a delom i infantilnima, a znamo koliko su žene “slabe” na ovu vrstu slabosti.

Problem:

U svakom trenutku imate osećaj da vas odbacuje, ali vam glas iznutra govori da nije tako, a nekada i njegov glas govori da nije tako… Ipak, osećaj odbačenosti se sve više pretvara u paničan strah od odbacivanja. Zbog toga još više želite da ga “vežete” i da baš ovaj, često tih i ne previše upadljiv tip, postane vaš suprug.

Naravno, na prvi signal, (na primer, ostavljanje vaše košulje u njegovom ormanu, a o četkici za zube da i ne govorim), u slobodnjaku se uključuje alarm i konflikti postaju neizbežni kao i izbegavanja; Ovde je uvek moguće pobiti rekord u broju raskida, jer, duboko, ali mnogo, mnogo duboko, slobodnjak zapravo ne želi da bude slobodan. Ishod neizvestan, neki od slobodnjaka su danas
oženjeni, ali pre će biti da su samci, de facto ili metaforički, i dalje dečaci kojima je veoma potreban zagrljaj.

Savet:

Nećete dobiti ovu bitku. Slobodnjak će učiniti sve da vam dokaže svoju samoću, koje se, paradoksalno, najviše plaši.

Savet je – ne pokušavajte ga ubedti, pridobiti i promeniti. Dok se okrenete, proći će nekoliko uzaludnih godina.



3. MUŽEVI (ili kakobitrebalo momci)

Odmah vam bude jasno da je to čovek za kojeg bi trebalo da se udate.

Dobro sam rekla: ne osetite vi da je to čovek vašeg života, već znate da je to čovek koji bi trebalo to da postane. On je “sav na mestu” i sve radi kako bi trebalo: od otvaranja vrata do mastera na faksu, od prvog poljupca do prvog kreveta, od afiniteta do realizacije. Sve ide kako treba.

Što je najveći fazon, i vi se osećate kako treba: poštuje vas, izlazite, letujete, vaš tata ga zove zete, grli vas dovoljno dugo i kada nema seksa, pokriva i miluje dok spavate… Ali, avaj, vi nikada niste osetili ono nešto o čemu pričaju, u stvari, ono nešto što i sami osećate da postoji, čak i znate jer vas njegov nedostanak fantomski boli kao amputirana noga i teško ostajete u drugom stanju jer vam se ćelije ne raduju.

Bez sve šale, oni su sjajni momci. Svaka žena da ih poželi i svaka majka svojoj ćerki … ali epilog ide u tri pravca:

a) ostavili ste ga jer vas “ne radi” (naročito ako je odnekud iskrsao onaj što vas “radi”)
b) Prevarili ste ga s nekim što vas “radi”, saznao je, pa vas je ostavio
c) Postao je vaš muž, u kom slučaju postoje dve opcije: ili ste i vi prestali da “radite” ili ste našli nekog ili nešto što vas “radi”.

Pardon, četvrta opcija – razveli ste se čim su deca napunila 18 godina.

Problem:

“Ne radi vas” – jedan od razgloga za to je svakako neautentično ponašanje momka “kakobitrebalo” jer od silnog “trebalo bi” ne uradi ništa što oseća i ta energetska i emotivna frigidnost očas prouzrokuje smrznuće na drugim poljima (iako seks može biti sasvim pristojan; kapirate – pristojan).

Drugi, i za vas mnogo važniji razlog, on ne rezonira sa emocionalnim otiskom u vama, on vas ne povređuje dovoljno da bi se poistovetio sa morbidnom pojavom unutar čoveka: potrazi za ponovljenim bolom.

Smanjiću morbidnost ako dodam da se ta bol zapravo mora ponoviti kako bi se iscelila…

Dakle, Muž je zdravi deo vas, a poznata vam je izreka: “zašto sve što je lepo ili goji ili je zabranjeno?”

Savet:

Šta reći? Zavisi da li vam je to prvi ili drugi muž.
Šalu na stranu – ovde ima mnogo prostora za kvalitetan brak. I potrebe za mnogo rada da bi se taj prostor popunio.


4. Muškarci ZAUZETI

E, ovde nastaje potpuno ludilo zato što ti zauzeti mogu biti bilo ko od tri prethodno navedena tipa muškaraca. I dok vi saznate da je, ustvari, njegova pred raskidom veza zapravo pred brakom, ili da se “oženio iako ne zna ni sam zašto” – već ste duboko u odnosu sa čovekom koji “samoštonije” postao slobodan.

Samo što se to retko kada dešava. A ako se ipak desi, vi nećete imati kud do da, makar dok sanjate, osetite krivicu što je to bio zauzet čovek, kao i zahvalnost što je “sve to” napustio zbog vas.

Odnos sa zauzetim donosi uzbuđenje zabranjenog voća, pojačava intenzitet emocija i užitaka koje je kompenzacija za sve ono čega ne bi bilo da su se oboje našli kao slobodni.

Zato ove veze najčešće “pucaju” kad se zauzeti oslobodi. Neodoljivost zauzetih čini to, što je putovanje do cilja važnije nego sam cilj.

Problem:

U vezama sa “neslobodnima” fokus je najčešće pomeren sa objekta na otežavajuće okolnosti i par se oseća kao u filmu “sam(i) protiv svih”. Čim se objektiv izoštri par se raspara, a retki uspeju da pronađu nit koja im omogući dalje tkanje.

Nekada Zauzeti može u sebi ili otvoreno da se pita da li je odluka bila pogrešna, a vi da se kidate i cepate sumnjajući da to jeste upravo ono što se, sada slobodni, zapravo i pita.

Savet:

Isti kao što su i meni davali: nemoj sa zauzetim, ne treba ti to.

Ali, da sam ih slušala ne bi danas bilo mog lepog braka i predivnog deteta.

Dakle, sve je relativno i iznenađenja su ipak moguća.


5. Muškarci PROFESIONALCI

Naravno da iza svakog uspešnog muškarca stoji žena; to znaju i profesionalci. I zato je pažljivo biraju, sve joj omogućavaju, jedino tu se njihovi principi klate i posustaju, od supruge prave ikone i muze, postavljaju, umesto njih, njihove slike na društvene mreže, imaju razumevanja za potrebe svojih supruga i međusobno se utrkuju u njihovom ispunjavanju, i u CV ponosno stavljaju status – oženjen.

Oni su posebna kategorija i za razliku od zauzetih amatera, profesionalci mogu imati ljubavnicu, ali nikada neće ostaviti svoju ženu. “Sve mi uzmi, imidž mi ne diraj”, njihova je molitva. Mislim da nije loše biti njihova žena. Šta vi mislite?

Problem:

Žene sa niskim samopouzdanjem, a visokom inteligencijom s pravom počnu da se pitaju da li su one samo deo slike ili ih se doživljava kakve one stvarno jesu (hahaha, nisam mogla da odolim, svuda se pojavljuje ovaj izvikani vapaj za koji niko zapravo ne zna šta je jer niko i ne zna ko je on sam).

Dalje, problem stvara i prekovremeni rad, prečesta upotreba telefona, sekretarice koje odmah dobiju epitet sponzoruša, i razni drugi oblici ljubomore. Problem stvara i često neopravdana dominacija muškarca koja nije uvek u skladu sa slobodama i pravima zagarntovanim poveljom UN.

Savet:

Nemam. Ovi su me mimoilazili. Valjda zato što se nikada nisam uklapala u model žene koju bi trebalo oženiti.


6. GOSPODIN PRAVI

Onakav kako i samo ime govori: u svakom trenutku sposoban je da oseti šta je najbolje učiniti kao i šta bi vama najviše prijalo; odgovoran je i pouzdan, izuzetno posvećen, emotivan, snažan i karakteran.

Njegov spoljašnji izgled potpuno je u skladu sa njegovom ličnošću, pa dominira samom svojom pojavom. Stabilan je, zreo i samosvestan, a ipak duhovit, radoznao i romantičan. Malo spava, sve stiže, a vi ste mu uvek u mislima i na prvom mestu. Divan je otac, pravi uzor svojoj deci, i izuzetan domaćin.

Problem:

Jedini problem je što ovaj gospodin ne postoji iako vam, sigurna sam, teško pada da poverujete u to.

Zapravo postoji još jedan problem, a to je vaša potreba da verujete u savršene muškarce, savršene situacije, savršene odnose dok se mnoge od vas trude da i same postanu savršene.

Savet:

Radite na sebi svakodnevno, rastite, razvijate se, menjajte se. Ne da biste bile bolje, već da biste se osećale bolje. Tada će se vaš odnos prema muškarcima menjati u skladu sa vašim suštinskim bićem, a
odgovornost za izbore biće manifestacija vaše slobode.

Ukoliko ste u partnerskom odnosu, možete se zajedno uputiti ka radu na svesnom partnerstvu koje u stvarnost, porodicu i potomke uvodi svesnost i ljubav.

Partnera nikada ne prisiljavajte da započne sa ličnim radom, jer to će mu, kao što znate, stvoriti otpor. Naprotiv, pokažite mu primerom i učinite da i sam poželi da kuša sa te trpeze.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *