Kako da sprečite burne i impulsivne reakcije (zbog kojih ubrzo potom zažalite)

Kako je Jelena pobedila strah od pećine [video]
15/08/2018
Emocionalni i Energetski Trening i Transformacija - Ivana Kuzmanović
Jedinstvena tehnika za razvoj i napredak na svim nivoima – Emocionalni i energetski trening i transformacija EETT
26/08/2018
Prikaži sve

Kako da sprečite burne i impulsivne reakcije (zbog kojih ubrzo potom zažalite)

Situacija koje nam “dižu pritisak”, i zbog kojih nam “pada mrak na oči”, ima bezbroj. Neke od njih naučimo kako da izbegnemo, u nekima se u poslednjem trenutku “ugrizemo za jezik”, ali uvek postoje one zbog kojih nam kasnije bude žao i zbog kojih se pitamo: ”Da li je moguće da sam ponovo ‘eksplodirala’?”.

Moguće je, naravno, jer u trenucima velikog stresa, takozvanih “triger” situacija, slabi naš pristup neokorteksu (našem mislećem mozgu), a osnažuje energija limbičkog dela mozga u kojem su sačuvane sve naše nervoze, besovi, strahovi i značenja koja dajemo određenim pojavama još od rođenja.

Evo sedam saveta koji primenom mogu sprečiti burne i impulsivne reakcije i posledice koje izazivaju:

  1. Prepoznajte na vreme nadolazak “cunamija” (ubrzano lupanje srca, znojenje dlanova, ubrzano disanje, suva usta…) i na prvi signal UKORENITE SE (UZEMLJITE). To znači – pritisnite stopalima podlogu da osetite tlo pod nogama. Da dobijete “uzemljenje”.
  2. Počnite da BROJITE (pa dokle stignete). Emocijama je dovoljno šest sekundi da nas preplave. Ipak, za to vreme možete učiniti dosta.
  3. DIŠITE duboko – prebacite svu pažnju na disanje. Kao da vam od toga zavisi život (u stvari, i zavisi).
  4. Pomislite na POSLEDICE: šta će biti ako eksplodirate? Šta ako ne? Verujem da vas pri izboru druge opcije čekaju ponos i zadovoljstvo.
  5. PROMENITE sve što možete tog trenutka: položaj tela, disanje, izraz lica, a naročito misli. Promenite perspektivu. Možete i promeniti temu! Iznenadna promena teme daće prostor za drugačije izbore prema prethodnoj.
  6. Probudite EMPATIJU: pre svega prema sebi. Kako ćete se osećati ako izgubite kontrolu nad sobom i “prsnete”? Potom, empatišite i sa drugom stranom. Kako će se ona osećati?
  7. PROVERITE širu sliku: da li je ovo ZAISTA važno? Koliko će biti važno za tri nedelje? Tri meseca? Tri godine? Umanjite značaj situacije, recite svom unutrašnjem detetu da je sve u redu i nežno ga prigrlite. Drugim rečima “ne dodajite ulje na vatru”, već “gasite požar”.

A ako ništa od ovoga ne “upali” pristupite OSMOM, najvažnijem koraku:

NEMOJTE KINJITI SEBE zbog toga i ne obeshrabrujte se. Sve se da popraviti, a rečenice “žao mi je” i “izvini” mogu da ublaže posledice. U svemu su potrebni praksa i upornost.

Narednog puta sprečićete cunami!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *