Šta je lični razvoj i kako se odvija rad na sebi

Oživljavanje (reanimacija) + pitanja za vas
03/02/2024
Lažna ljubav - Ivana Kuzmanović
Lažna ljubav
05/04/2024
Prikaži sve

Šta je lični razvoj i kako se odvija rad na sebi

“Ja sam dobro” je osećanje za kojim žudimo, a ne “ja sam dobra/dobar” na šta nas poziva ideja o “boljoj verziji sebe”.

Da li ste znali da lični razvoj pripada grupi osnovnih čovekovih potreba? I baš kao što telo i duša pate kada neke druge, poput egzistencijalnih i emotivnih, nisu zadovoljene, tako je i kada ova, često neprepoznata potreba ostane zapostavljena.

Ovo je ujedno i objašnjenje zašto se mnogi uspešni ljudi osećaju prazno uprkos uspesima koje postižu, i zadovoljenje počinju da traže u kratkotrajnim, najčešće nezdravim zadovoljstvima.

Lični razvoj ili “rad na sebi” ne znači postati bolji, kako se uobičajeno misli, već pronaći put za osećati se bolje, odnosno biti (postojati) bolje (potpunije, ispunjenije, zadovoljnije, povezanije).

“Ja sam dobro” je osećanje za kojim žudimo, a ne “ja sam dobra/dobar” na šta nas poziva ideja o “boljoj verziji sebe”.

Oduvek smo najbolja verzija sebe, samo što to nikako da shvatimo, istinski osetimo i poverujemo u to.

Lični razvoj je zapravo put upoznavanja sebe, svojih odbačenih delova, onih koji su smatrani nepoželjnim, onih koji se nisu uspeli prilagoditi, onih kojih smo se nepravedno stideli nanoseći sebi još veću bol od one početne koja se javljala svaki put kada su nas grdili, kažnjavali, ignorisali, upoređivali, prinuđivali, omalovažavali… Duboko verujući da je sve to za naše dobro i da se to zove vaspitanje.

“Rad na sebi” je proces razvoja ljubavi prema sebi, pružanje toplog zagrljaja svemu što jesmo, i svemu što nismo. To je put ka bezuslovnoj ljubavi o kojoj oduvek sanjamo neznajući da smo mi jedini koji je možemo pružiti, i to ne drugom, nego samima sebi.

Bez zadovoljenja ove potrebe, bez osećanja da smo, ne samo dovoljno dobri, već najbolji mogući, nikada nećemo osetiti punoću ukusa i lepotu života za koji smo rođeni.

  • Kada je pravo vreme za lični razvoj? Uvek!
  • Da li je nekada kasno? Nikada nije kasno!
  • Da li je ovo što čitate neki znak? Naravno da jeste!

Krenite odmah, doživećete čuda!

Na tom putu ličnog razvoja, tokom rada na sebi mogu da vam budem značajna podrška, kao life coach, kao edukator, kao neko sa velikim iskustvom i snažnom kreativnom empatijom.

Comments are closed.