Put do bezuslovne ljubavi

Lični razvoj, rad na sebi – s kim i kako?
26/08/2023
LJUBAV I ZRELOST – Možemo li se odlepiti od iluzija i očekivanja?
25/01/2024
Prikaži sve

Put do bezuslovne ljubavi

Bezuslovna Ljubav - Ivana Kuzmanović

Počnite da saznajete i upoznajete bezuslovnu ljubav, bez obzira koliko godina imate vi ili vaše dete, bez obzira da li ćete ga tek imati ili pobude za roditeljstvom još uvek ni ne osećate. Počnite odmah.

Roditeljstvo, bez kultivacije – nije ništa drugo do biološki čin povezan sa utiskivanjem ličnih uverenja, stavova, navika, i očekivanja. Možemo mi to zvati bezuslovnom majčinskom ljubavlju koliko god želimo, ali dok ne stignemo do svesti u kojoj je moguća bezuslovna ljubav – od toga nema ništa.

Ne, ni slučajno to nije negacija ogromnih, toplih, požrtvovanih, brižnih i podržavajućih osećanja i emocija koje smo dobili, neko manje neko više, neko na jedan, neko na drugi način.

Tako, većina nas može reći da ih je majka i volela.

Nažalost, ima i onih kojima su bolna i teška iskustva nadmašila sve izraze ove uslovljene, ograničene i spontane ljubavi, pa se osećaju kao da su od početka nevoljeni.

Osećaji koje pamtimo

Isti mi, isti naši roditelji, i njihovi roditelji, baš kao i naša deca, dobili smo i mnoga druga osećanja. Osećaj da nismo dovoljno dobri, strah da ćemo biti ostavljeni, osećaj krivice što smo nevaljali, osećaj odgovornosti što su nam roditelji bolesni ili nezadovoljni, osećaj da je drugi bolji od nas… A mnogi pamte i to da su bezobrazni i da nikada od njih ništa neće biti, da su kurve i drolje, a njihovi momci šiljokurani i barabe, kao i da je njihov odlazak u grob naša direktna zasluga.

Hajde, neka se javi taj koji baš ništa iz ovog prethodno napisanog nije nikad osetio.

A i onaj koji je siguran da ništa od ovih osećanja nije u svom detetu izazvao…

Zato je glupo da lažemo sebe i udaramo u fanfare, generacijski prenoseći neistinu, da je majčinska ljubav bezuslovna…

To ni za milimetar ne umanjuje veličinu onoga što nam je dala, počev od samog života, preko svega drugog što je za nas učinila, često ne mareći za sebe, često na svoju štetu, ali, još češće, jer nije imala drugu opciju…

A, evo, čemu služi ovaj, naizgled pesimistički tekst.

Počnite, bez obzira koliko godina ima vaše dete, bez obzira da li ćete ga tek imati ili pobude za roditeljstvom još uvek ni ne osećate, počnite da saznajete i upoznajete bezuslovnu ljubav.

Da je učite.

Podjednako važi i za muškarce, buduće i sadašnje očeve.

Bezuslovna ljubav se ne dešava. Ona se stiče. Do nje se raste i uzrasta. Lično, roditeljski i porodično.

Bezuslovna ljubav nije spontana. Ona je nagrada za svaki korak koji smo u njenom pravcu, voljno, nekada s naporom, načinili.

Kada iskusite osećanje bezuslovne ljubavi, ujedno ćete doživeti i shvatiti da je onda, istu takvu, možete razmeniti i sa drugima: partnerom, prijateljem, kolegom ili slučajnim prolaznikom.

A nema veće milosti i većeg dara nego da budete ispunjeni bezuslovnom ljubavi.

Možda su neke ranije generacije mogle da prežive ovaj deficit.

Današnjoj deci je bezuslovna ljubav još potrebnija

Današnja deca, i ona koja dolaze, neće moći. Drugačije su skrojena, u predvorju smo ere vodolije, njihova suptilnost, čulna, mentalna i energetska osetljivost – slomiće se ili lomiti druge – jer za njih je to sada hleb nasušni.

Takođe, verujem da ste svesni da vaša deca danas već znaju više nego što ćete vi uspeti da saznate, a tek smo počeli sa korišćenjem veštačke inteligencije (AI). U mnogo čemu, upravo AI će im davati odgovore i pružati znanja koja su nekada ranije, deca dobijala od roditelja.

Jedino što je na vama, bili toga svesni ili ne, jeste da porastete do bezuslovne ljubavi i da im je pružite.

Neko će reći: “A vaspitanje?” Samoobmana i neznanje. Niko ne odgaja decu nasilnike. Isto kao što niko ne odgaja, zavisnike, depresivce, inženjere ili umetnike… Ona to postaju kroz svoje roditelje, pretke, i Božansku iskru koja je blagoslov zametku, a potom detetu.

Ako u stomaku shvatate koliko je roditeljstvo sveta dužnost i koliko je vaš najveći doprinos čovečanstvu, lični razvoj, onda preuzmite nešto što će vas u tom pravcu i povesti.

Jedna od staza ka sticanju bezuslovne ljubavi može da bude moćna metoda ličnog razvoja Emocionalna i Energetska Transformacija (EET).

Comments are closed.