Izazovi za odnose – 4 prepreke za ljubav i kako ih prevazići

Sažaljenje ili empatija
Sažaljenje ili empatija prema sebi?
10/06/2023
Samo zajedno sa Emocionalnom, Veštačka inteligencija biće na zdravu dobrobit čovečanstva - Ivana Kuzmanović
Samo zajedno sa Emocionalnom, Veštačka inteligencija biće na dobrobit čovečanstva
25/08/2023
Prikaži sve

Izazovi za odnose – 4 prepreke za ljubav i kako ih prevazići

Izazovi u odnosima - Ivana Kuzmanović

Kažete da vam je od svega najvažnija ljubav i ja vam verujem.

Vi verujte meni da je do nje moguće stići samo ako se savladuju neke prepreke.

Ima ih dosta, a meni su najteže bile – svađa, preljuba, ljubomora i strah.

Svađa

Svađa i ljubav

Verovali ili ne, kada su svađe u pitanju, zagorčavale su mi život i kada ih je bilo i kada su izostajale.

Kada ih je bilo, u sudaru dva osetljiva bića, burnih reakcija i intenzivnih emocija, nije moglo da dođe ni do čega drugog nego do eksplozije kada god bi:

– nastao nesporazum
– ja bila u pms-u i sve shvatala lično,
– prolazili krizne periode i bili tankih nerava,
– pogodili jedno drugo na “pogrešno mesto” i prevideli da smo na istoj strani,
– posumnjali u sebe,
– posumnjali jedno u drugo,
– osetili zamor i iscrpljenost od svega…

U suštini, razlozi za svađu vrebali su na svakom koraku, a naša sposobnost da kontrolišemo svoje misli i emocije, nepostojeća…  Tako su, dan po dan, svađe ubijale ljubav…

Ljubav ubija i izostanak svađe… Pre svega, jer nije normalno da se nikada ne svađamo; svađa je zapravo sinonim za konflikt, sukob, borbu… a, “Rat je otac svih stvari” (Hegel). Umesto da je pokazatelj sklada i ljubavi, konstantni izostanak svađe znači udaljenost, nebliskost, umiranje ljubavi i gašenje odnosa… Nema života, nema energije, nema razmene….

Pitate se, šta je onda u redu? Kao i u svemu – mera. A mera je nemoguća bez znanja. A znanje je ozbiljna priča, mnogo drugačija od  informacija, i obrazovanja.

Važno je znati svađati se. Važno je prepoznati namere i motive. Važno je o njoj razgovarati. Važno je naučiti iz nje sve ono što nam ona pruža, o sebi i drugima.

Umeće svađanja je važna veština i u sebi krije veliki dar: može vas odvesti na „sledeći nivo“ ili prebaciti u sasvim novu dimenziju. I to bilo i kad se svađate sa sobom, sa drugima, ili sa celim svetom.

Da bismo mogli da razvijamo ljubav i da svađe ne bi ugrožavale naše odnose, potrebno je upoznati svađu iznutra, razumeti njenu prirodu, i zauvek  usavršavati ovu veštinu.

Preljuba

Preljuba i ljubav

Mnogo je oprečnih stavova, mnogo sudova i osuda, mnogo licemerja i nepravilnosti, mnogo tajni i paktova, mnogo ubistava i ratova… Svega je uvek mnogo kada je preljuba u pitanju, a svima je zajedničko sledeće – strah od nje.

Preljuba u sistemu uobičajenih mentalnih sklopova, predstavlja realizaciju najvećeg straha kojim smo od rođenja opremljeni – straha da nismo dovoljno dobri, dovoljno vredni i da, samim tim, nismo vredni ljubavi.

Ne biti vredan ljubavi predstavlja potpunu psihološku i duhovnu smrt, samu negaciju postojanja – jer kome treba život u kojem neće osetiti jedini njegov smisao – ljubav.

Iz ovog osnovnog straha potiču svi ostali. Strah od napuštanja, promene, strah od gubitka, i strah od odbačenosti; na njih se nadovezuju – tuga, ljutnja, bes, gađenje, nemoć, užas, itd…

Sve ovo je prirodno, sve to je normalno. Ipak, ne znači da je to dobro niti da treba da ostane tako…

Pogled na stvari u stanju je da ih potpuno promeni.

Koliko vam je teško da poverujete da neko nekoga može iskreno voleti i, ipak, izvršiti preljubu s drugim?

Zapišite prve asocijacije, prve misli, emocije i senzacije u telu kada razmišljate o preljubi.

To što zapišete vaš je putokaz, vaša mapa do ljubavi.

Naučite da čitate ovu tajnu mapu koja vas sigurno vodi do najvećeg blaga: Ljubavi!

U legendi za čitanje mape stoje važne napomene:

  • Uvažite činjenice
  • Uvažite kontekst
  • Ne preuveličavajte
  • Ne optužujte

Dole, ispod, boldiranim slovima piše:

  • Uvažite intuiciju
  • Razgovarajte
  • Poštujte sebe
  • Kontrolišite agresiju
  • Prenoćite…

Ljubomora

Ljubomora i ljubav

Ljubomora razara. Najviše onoga ko je ljubomoran, ali i onog prema kojem je usmerena, kao i sam odnos. Ona predstavlja jedno od nepodnošljivih stanja i kreće se od male do patološke, od naizgled bezazlene do rušilačke u kojoj agresija predstavlja osnovno sredstvo, a emocionalne ucene i manipulacije ga prate.

Njeni koreni su duboko utkani u samu srž bića, reakcije automatske, a snaga nesrazmerna sposobnosti odupiranja.

Zato je važno prepoznati je, imenovati, i shvatiti kao problem. Od tog trenutka otvara se mogućnost rešavanja ovog destruktivnog nagona u čijoj je osnovi egzistencijalni strah. Osoba koju je ljubomora zaposela može imati osećaj da je životno ugrožena, i time umisliti da ima prava na svaku vrstu samozaštite.

Ljubomora predstavlja veliku prepreku ljubavi i zdravim odnosima u kojima vladaju poverenje, harmonija i bliskost.

Mnogo je načina za prevazilaženje ove prepreke, potrebno je samo da odlučite i krenete.

Ne dozvolite da vam zagorča život, i da vam zbog nje presedne toliko mnogo divnih događaja.

Sigurno je da su vas neka bolna iskustva navela da stalno sumnjate, a poverenje ne pružate skoro nikome, ali je isto tako sigurno da ćete ih zauvek ponavljati ukoliko ne izađete iz tog začaranog kruga, i…

I rizikujete!

Kao što vaše brige i katastrofična zamišljanja neće rešiti problem koji imate, tako isto ni ljubomora neće sprečiti preljubu niti napuštanje – naprotiv, samo će ih ubrzati.

Napravite eksperiment: poklonite svoje poverenje, ne ispoljavajte sumnju i ljubomoru, i posmatrajte rezultate.

Izvan sebe i unutar sebe.

Strah

Strah i ljubav

Strah je prepreka svemu, ne samo ljubavi.

Strah je tvrđava koja opkoljava sve ono lepo što želi da izađe iz nas, istovremeno sprečavajući ulazak onome što nam je najpotrebnije – bliskosti, ljubavi, poverenju.

Drži nas u usamljenosti i izolovanosti.

Sprečava razmenu; okupira misli, remeti odnose, ograničava izbore, unosi nemire, i što je najgore, strah samog sebe uvećava.

Najčešće ga nismo ni svesni u trenucima kada zapravo dominira izazivajući nesporazume, konflikte, sumnje i kalkulativna ponašanja.

A takva ponašanja nisu izraz ljubavi.

Ni prema sebi, ni prema drugome.

Suočiti se sa svojim strahovima, i prevazići ih, je ulaznica za srećan život, i dokaz da smo srce otvorili za ljubav, poželeli joj dobrodošlicu i sa zahvalnošću prihvatili sve njene manifestacije.

Danas, kada su nam na raspolaganju brojni načini za savladavanje ove najveće prepreke, veliki je greh prema sebi, ne iskoristiti ih.

Treba započeti osvešćivanjem činjenice da sve ono što NISTE imali u vreme nastajanja vaših strahova, danas, naprotiv, IMATE.

Počev od toga da imate mentalne i emocionalne kapacitete za podnošenje svojih iskustava, pa sve do toga da ako vam zatrebaju pomoć ili podrška, znate gde da ih pronađete.

Podsetite se da je iza vas već mnoštvo strahova koje ste prevazišli, kao i da je suočavanje jedini način njihovog prevazilaženja.

Usudite se! Uplovite u slobodu, uvolite u Ljubav!


Ako vas zanima jedna od ovih tema, ili sve, pozivamo vas da se prijavite na online radionicu IZAZOVI ODNOSA – 4 PREPREKE LJUBAVI. Klik na dugme ispod i naći ćete opis radionica i formular za prijavu. Vidimo se!


Comments are closed.