Istina je ono u šta verujemo, ali to je samo naša istina

Opiranje troši snagu - prihvatanje je udvostručuje - Ivana Kuzmanović
Opiranje troši snagu, prihvatanje je udvostručuje
21/09/2022
Voli me, ne voli me. Ivana Kuzmanović
Ko te voli, voleće te šta god da učiniš. Ko te ne voli, neće te voleti šta god da učiniš.
02/10/2022
Prikaži sve

Istina je ono u šta verujemo, ali to je samo naša istina

Istina je ono u šta verujemo. Ali to je samo naša istina. Ivana Kuzmanović

U redu je što mislimo da je ono u šta verujemo istina. Sad još treba osvestiti da je to samo naša istina.

Kada bismo zaista shvatili da je teško uveriti nekoga ko čvrsto veruje u suprotno, mnogo energije bi bilo sačuvano za neke lepše stvari. Poljupce, na primer.

Onima koji čvrsto veruju u ispravnost svoga stava nadevamo različite opise poput tvrdoglav, bandoglav, isključiv, egotripozan, rigidan, itd. Pritom, nimalo ne primećujemo kvalitete ove osobe.

Istina moja nije kao tvoja…

Prvo, ova osoba veruje u svoj stav i snagu vere može upotrebiti jednoga dana u plemenitije svrhe. Ona istrajava u dokazivanju, pa se upornost kao resurs ne sme zanemariti. Ona ulaže napor da nas uveri – čime pokazuje da je spremna da uloži napor u ono u šta veruje. Takođe, možemo da vidimo da je odbrana ovog stava za tu osobu pitanje života i smrti u tom trenutku. Znači da je, najverovatnije, veoma strastvena. I, napokon, ni na kraj pameti nam nije da ova osoba, najčešće, ne želi da nas ugrozi već želi sebe da zaštiti. Ne zna da je sebe poistovetila sa svojim stavom.

I mnogo toga drugog ne zna. Ne zna da bi mogla mnogo bolje usmeriti energiju. Na primer. u zagrljaje.

Vi sada više ne možete da se vadite da ne znate ukoliko ste stigli do ovog dela teksta.

Istina - Ivana Kuzmanović
Istina je ono u šta verujemo, ali to je samo naša istina

Sada, kada znate da osoba koja misli drugačije nego vi, i veruje svim svojim bićem u nešto potpuno suprotno vašem, izgleda vama isto kao što i vi izgledate njoj, evo nekih ideja.

Osobi koja vas ubeđuje u nešto što vi “zasigurno znate da je drugačije” možete reći: „Vidim da zaista veruješ u to. Zanimljivo je koliko različito vidimo stvari. Pitam se, postoji li neka treća mogućnost?”

Recimo da ova pitanja pokrenu razmišljanja o novim mogućnostima. Zamislite šta sve možete otkriti.

Uzmimo u obzir da nakon izgovorenih rečenica osoba nastavi da vas ubeđuje. Uvek možete reći: „Ok, probala sam. Hajde da promenimo temu – niti ćeš ti ubediti mene, niti ja tebe”.

Uostalom, sigurna sam da možete smisliti desetine zgodnih rečenica kojih se gotovo nikada ne setite u trenutku kada vam zatrebaju. Na primer: „Skuvaću čaj, pa da pažljivo razmotrimo sve”, ili, „Ti uvek imaš dobre ideje, rado ću čuti ovu”, „Kako ti lepo stoji kada si tako ozbiljan”, … pa sve do one koja, zbog različitih uverenja, prečesto izostaje – “Volim Te.”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *