Iskustva su jedino što nam stvarno pripada

Oprost je oslobađanje sebe od toksičnih misli i emocija, bilo da praštamo sebi ili drugome. Ivana Kuzmanović
Oprost oslobađa od toksičnih misli i emocija
12/05/2022
Pozitivne misli ne znače negaciju neprijatnog - Ivana Kuzmanović
Pozitivne misli ne znače negaciju neprijatnog
15/05/2022
Prikaži sve

Iskustva su jedino što nam stvarno pripada

U životu, jedino što nam stvarno pripada su naša iskustva. Ivana Kuzmanović

U životu, jedino što nam stvarno pripada su naša iskustva. Iako više volimo prijatna, priprdaju nam i neprijatna. Neprijatna su ona koja nas menjaju, uče, podstiču, i iz kojih, najčešće, proisteknu naša neotuđiva dobra: mudrosti, znanja, moći i stanja koja ni na jedan drugi način ne bismo stekli, a koja čine samu suštinu svačijeg života.

Kada nam se neprijatna iskustva ponavljaju, umesto podizanja barijera, odustajanja od novih pokušaja i povlačenja, potrebno je otkriti uzroke, osvestiti ih, potražiti primarne razloge za uverenja koja, na ovaj način, naša podsvest teži da potvrdi.

Razlozi nikada nisu spolja. Oni su uvek u nama: u našem tumačenju istih, u reagovanju, u značenjima koja im pridajemo, u odbrambenim mehanizmima čija se funkcija zaštite potrošila ili postala neadekvatna. Pozitivno razrešiti razvojni zadatak iz prve faze psihosocijalnog razvoja, što znači steći poverenje, ujedno je i jedan od glavnih zadataka emocionalnog sazrevanja, a za uspešnost ovog poduhvata nekada je neophodna stručna pomoć.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *