Recept za strah

Kutak za Razmišljanje - Ivana Kuzmanović - meditacija
Razmišljanje i kako upravljati svojim mislima
31/05/2020
Muškarci - koji je pravi za vas? - Ivana Kuzmanović
Muškarci – Koji je pravi za vas?
25/08/2021
Prikaži sve

Recept za strah

Strah - Ivana Kuzmanović

Odlučila sam se za carski rez u budnom stanju, u takozvanoj spinalnoj anesteziji, kako bih odmah mogla da prigrlim, poljubim i pozdravim dugoželjeno Divno Biće. Nekoliko dana pred porođaj rekoh svom Učitelju: “Možda je bolje da idem u totalnu; ko zna kakav strah, kakva panika može da me strefi pa da otežam bebi rađanje”.

“To što misliš, to je samo sećanje” – rekao je Učitelj. “Sećanje na strahove koje si imala. Ti više nemaš strah. Imaš samo sećanje”.

I zaista, ni kod frizera nisam pošla s većim mirom nego u salu za porođaj: i nikakav strah, i nikakvo sećanje nisu omeli veličanstvenost dolaska na svet, našeg carevića. Novog Učitelja.

Birajte kome ćete služiti. Strahu ili Životu?

Sve što danas znate, umete i možete nekada je bilo udaljeno od vas strahom: većim ili manjim, svesnim ili nesvesnim. Nijedno osvojeno poglavlje nije se dogodilo usput, i nijedno samopouzdanje steklo bez napora da se savlada neprijatnost. Majstorstvo je uvek posledica suočavanja.

Kako eliminisati strah?

Otuda neko postane Učitelj. Neko zauvek ostane Učenik.

U sadašnjem trenutku nema straha: ako je situacija zaista opasna ona će zahtevati svu vašu prisutnost da se suočite. Tada ste prisutni, a kada ste prisutni nema straha.

Sve ostalo je posledica zamišljanja: ili unazad, u bogatoj arhivi neprorađenih i nasumičnih strahova, ili u budućnosti – samoproricajućem negtivnom scenariju, očekivanju i prizivanju onoga što bismo najmanje želeli da se dogodi.

Kakav apsurd: bežeći od straha hrlimo pravo u njegove ruke; otimamo se i preplašeno trčimo dalje, ali nas sačekuje ponovo strah… i mi se sve više plašimo, sve više uvereni u razloge, sve manje svesni iluzije.

Vežbajte prisutnost. Koristite za to svoja čula, svedočite trenutku, pojavama, činjenicama. Nabrajajte šta je to što vidite, čujete, osećate, dodirujete. Nabrajajte glasno ili u sebi. Ali ne interpretirajte.

Budite oprezni, a ne opsesivni.

Pažljivi umesto prestravljeni.

Verujte Životu. On za vas ima mnogo više darova nego njegov sluga Strah.

A Vi birajte kome ćete služiti: Životu ili Strahu.

Smrti ili RAĐANJU!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *