Razmišljanje i kako upravljati svojim mislima

Susreti pomerisrca – Razgovori o Ljubavi
16/05/2020
Strah - Ivana Kuzmanović
Recept za strah
29/06/2020
Prikaži sve

Razmišljanje i kako upravljati svojim mislima

Kutak za Razmišljanje - Ivana Kuzmanović - meditacija

Verovali ili ne, razmišljanje je nešto što u svakodnevnom životu veoma RETKO radimo, iako nam se čini da razmišljamo sve vreme, tj, neprekidno.

Istina je da non-stop imamo misli i to preveliki broj u istom trenutku: više od pedeset misli u minuti što znači više od 3.000 misli u samo jednom satu. One su haotične, brze, asocijativne, nestruktuirane, raznorazne, pa nije ni čudo zašto se kaže da čovek poseduje “majmunski mozak”, sve dok ne nauči da upravlja mislima, da misli i razmišlja.

Još jedna informacija koja može da iznenadi jeste ta, da gotovo devedeset posto naših misli se ponavlja, baš kao što u svom rečniku koristimo uglavnom iste reči.

Mislimo iste misli, koristimo iste reči, osećamo ista osećanja, ponavljamo iste obrasce, robujemo navikama, idemo uglavnom istim putem, letujemo na istim mestima (evo, na primer, ja), u prodavnici kupujemo iste artikle i namirnice; I žalimo se što nam je život dosadan i monoton…

Ovo samo kao podsetnik, a tema je razmišljanje.

Razmišljanje je misaoni proces za koji treba odvojiti vreme. Imati jasnu nameru i fokus. Osamiti se, tojest, ukloniti sve što vam odvlači pažnju. Raditi samo to – razmišljati. Uprkos našoj navici da to radimo onako, usput, te da najvažnije životne odluke donosimo dok vozimo kola ili peremo sudove. Zato nije čudo što se iz posete toaletu obično vraćamo sa nekom “Aha!” idejom (osim ako smo poneli sa sobom mobilni ili časopis), jer smo na tom svetom mestu sami, ne radimo ništa drugo pa više obraćamo pažnju na ono što mislimo. Makar prividno se zaustavimo. Zaćutimo. Osamimo.

Da bi razmišljanje dalo najbolje rezultate, poželjno je koristiti papir i olovku (bolje nego laptop, pc ili mobilni, mada može i to). Pisanje rukom nas tera da “uhvatimo” misao, materijalizujemo je i time konkretizujemo. Artikulišemo. Prepoznamo. Stavimo tačku. Raščlanimo. A potom, lagano, korak po korak, vodimo ovaj proces u skladu sa potrebom, namerom i željom.

Razliku ćete uočiti sami, neću da vam je zapisujem. Razlika je ogromna!

Neki od vas će možda, po prvi put, svesno misliti.

Potom, samo posmatrajte kako lagano počinjete da upravljate umesto da se upravlja vama.

U svakom pogledu.

Da napravim, uočim i postignem razliku između buke neprekidno napadajućih misli, i da naučim kako da mislim, meni je mnogo pomogla meditacija.

Uz svog Učitelja osvojila sam mnoge stepenike razvojnog puta. Sada to prenosim dalje, jer samo tada Znanje ima pravu Moć i Svrhu. Veliki je doprinos meditacije i kod redukcije stresa, poboljšanja fokusa, usmeravanja vibratornih talasa i još mnogo toga.

Svako može da meditira, a ja vam mogu pokazati i kako.

  • Glavna slika u ovom tekstu snimljena je na reci Tisi, u Čurugu, nedaleko od moje baze, oaze mira, kreativnosti, zadovoljstva, odmora… u SanMilje apartmani.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *