Vitalna energija ljutnje

Life Coach Ivana Kuzmanović, vaš savetnik za lični razvoj
12/05/2019
Prepreke na putu ličnog razvoja
28/10/2019
Prikaži sve

Vitalna energija ljutnje

Neočekivan naslov s obzirom  na to da smo uglavnom u trendu oprosta, ljubavi, sreće i pozitivnih osećanja. No, zaboravljamo da ta osećanja nisu sama sebi svrha, tojest, da kao i sva druga osećanja i na njima počivajuća ponašanja, treba da budu kontekstualizovana i uvremenjena. Sve ostalo je samoobmana i neautentičnost, stanja koja nikada neće dovesti do stvarne Ljubavi i bliskih odnosa sa sobom i svetom oko nas.

Ljutnja je, baš kao i ostale emocije čoveka – potrebna, zdrava, i nadasve vitalna energija. Ona je živa i njena svrha je konstruktivnost. Ljutnja se javlja prilikom povreda našeg integriteta, naših granica ili osećanja, izazvana sopstvenim ili tuđim ponašanjem. Konstruktivnost se sastoji u tome da sebe i drugog upoznamo sa sopstvenim granicama, saopštimo svoja osećanja, i obavestimo o posledicama.

Ovo  osećanje u sebi sadrži vitalnu energiju samoodržanja, integriteta, digniteta i samovrednovanja. LJUTNJA NIJE SUPROTNOST LJUBAVI. Naljutim se na supruga, dete ili majku toliko puta…, a nikada, baš nikada to ne dovodi u pitanje moju istinsku ljubav prema njima.

Gunđanje nije ljutnja

Ali, ono sa čime često pomešamo ovo zdravo i delotvorno osećanje je – gunđanje, potiskivanje ljutnje i njena zamena različitim manifestacijama negodovanja, povređenosti i besa proizašlog na temelju nemoći – nemoći da artikulišemo i sebi dopustimo ljutnju.

Energija ljutnje ne može se uništiti kao nijedna druga pa se događa da naprosto “prsnete” i ona “izleti” u vidu prekomernog besa ili agresije; ostaje unutar vas i pritiska vas, guši i davi,  puni srce ogorčenjem i devalvira vas u sopstvenim očima; pronađe svoj put van u vidu neke izrasline, bolesti ili nečeg drugog; krivi vašu kičmu baš kao što metaforički činite vi, ne postavljajući granice.

Gunđati se može sebi u bradu, na fejsu, prijateljima, porodici, u autobusu, dok stojite u redu, na skupovima, sastancima – bezmalo svim mestima i sa svim ljudima. Ali, to što se prilikom gunđanja događa je iluzija da ste se oslobodili ljutnje a zapravo ste je samo još više zabetonirali tokom ovog autodestruktivnog procesa.

Instant nus pojava gunđanja, pridikovanja, i ogovaranja jeste unutrašnji nemir, bes, i još veće gubljenje samopoštovanja.

Pravo na ljutnju

Ljutnja je vaše pravo, vaša pozicija moći da se zaštitite, nagovestite posledicu, pokažete stav i snagu.

Bes je nagomilana ljutnja, i kao i gunđanje predstavlja poziciju nemoći u kojoj je sadržan vaš prećutni zahtev da se spoljne okolnosti promene kako biste se osećali bolje.

Kada pokažete svoju ljutnju u pravom trenutku i na pravi način, nikada nećete doći u situaciju da vaš bes prekorači granice uvažavanja i sebe i drugih ljudi i ispolji se kao autodestrukcija ili destrukcija.

Osetite vitalnu energiju ljutnje, osvestite je, kanališite i preuzmite odgovornost za sve što ona ima da poruči. Tako ćete više moći da volite i budete voljeni.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *