Life coach – trener, saborac ili lovac?

Deca hoće sve i to odmah
23/09/2018
Dečji POP-UP festival u Srbiji – 2018.
05/11/2018
Prikaži sve

Life coach – trener, saborac ili lovac?

Sve je češće pitanje – kakva je to profesija lajf koučing (Life coaching), ko se sve bavi time u Srbiji: da li su u pitanju stručnjaci, profesionalci, ili, kako jedan naslov u dnevnim novinama ružno objavi – lovci na ljudske duše?

Ja sam kouč – Life Coach. Zvanični, akreditovani, decenijama edukovani i u kontinuiranom razvoju. I ponosno govorim o koučingu koji je nauka. I razbijam zablude koje su prisutne i kod običnog sveta, a, bogami, i kod lekara, akademika, pa i onih koji se i sami bave pitanjima ljudske duše i razvoja.

Kao i u svemu, svuda ima svega. Namerno sam ovako konstruisala rečenicu. Jer je baš tako.

Na zainteresovanima je da se raspitaju, prouče, informišu, i što je najvažnije – OSETE da li je nešto ili neko za njega.

Da li vas zakon štiti od neprofesionalnih koučeva? Ne.

Ali, da li vas zakon štiti od neprofesionalnih, neodgovornih psihoterapeuta, hirurga, stomatologa, investitora, prodavaca? Profesionalnost ne znači imati diplomu.

Profesionalnost, pored znanja i iskustva, podrazumeva odgovornost, svesnost, savesnost, posvećenost, predanost… a toga, kao što rekoh, negde ima, negde ne. Bez obzira na profesiju.

Koučing nije psihoterapija ali ima terapijski efekat. Koučing pomaže da razvijete ono što već imate, usavršite ono što možete bolje, postavite ciljeve, prihvatite odgovornost za svoje korake, proširite sliku, sagledate perspektive i pronađete nova rešenja za stare probleme.

I ne zaboravite: kouč je oduvek bio potreban profesionalcima.

A profesionalac je najvažnije biti u odnosu na sopstveni život!

* Ovo pišem inspirisana tekstovima u novinama, TV prilozima (u jednom sam i ja učestvovala) u kojima se često neosnovano baca senka na lajf koučeve, ili životne savetnike, do te mere da ih se naziva “lovcima na ljudske duše”, “prevarantima”, “prodavcima magle”… A zapravo nije tako.

Pogledajte ovde snimak emisije u “Jutro sa Natašom” TV Prva. Na tu temu razgovarali smo predsednica Izvršnog odbora Društva psihologa Srbije Branka Tišma, predsednik Udruženja za psihoterapiju, savetovanje i koučing Srbije i Evropskog saveta za koučing i mentorstvo u Srbiji Nebojša Jovanović i ja:

.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *