Kako se ponašati i kako prevazići anksioznost i napade panike

Sreća je tamo gde sam ja – Rtanjski Total Retreat vikend sa Ivanom
13/07/2018
Kako je Jelena pobedila strah od pećine [video]
15/08/2018
Prikaži sve

Kako se ponašati i kako prevazići anksioznost i napade panike

Napadi panike i anksioznost su pojave koje veliki broj ljudi, naročito žena, iskusi tokom svog života u različitim periodima i iz najrazličitijih razloga.

Zbog ovakvih stanja propuštamo mnogo toga, samim tim i toliko bitne trenutke zadovoljstva i sreće. Ja sam, na primer, u jednoj fazi svog života napade panike doživljavala često, i u zatvorenom i u otvorenom prostoru, u samoći i sa ljudima, u vodi i vazuduhu, a u šumi ponajviše.

Naučnici smatraju da je ova neprijatnost praćena karakterističnim fizičkim simptomima, nekada davno bila način organizma da čoveka upozori na opasnost: da ga pripremi za borbu ili beg (fight or flight) kao moguće odgovore na prisustvo neke pretnje.U moderno doba ovakav način pripreme organizma veoma retko je zaista potreban. Pa ipak, čovek se često ponaša kao da je aktuelna situacija pitanje života i smrti. Iako sposoban da racionalno vidi da opasnosti nema, njegovo telo reaguje drugačije: luči velike količine adrenalina zbog čega se dlanovi znoje, srce ubrzano kuca, usta se suše, a katastrofične misli preplavljuju um.

Kako se ponašati i kako prevazići anksioznost i napade panike:
  1. Izgovoriti  glasno, saopštiti, imenovati neprijatnost koja se pojavila. Njeno suzbijanje samo intenzivira nelagodu i strah.
  2. Napraviti kontakt sa tlom, osetiti tlo, ukoreniti se. Time afirmišemo svoju prisutnost i postojanje. To se zove “grounding”.
  3. Iz ukorenjenog stanja, svesno dopustite sebi da se “naslonite” na strah. Da se suočite s njim ne negirajući ga. Da ga podnesete. Onoliko koliko možete, a narednog puta ćete moći više. To se zove “lean in”.
  4. Ispitivanje iskustva koje trenutno doživljavate je od velikog značaja za prevazilaženje straha. Ujedno, dok se bavite situacijom kakva jeste, spolja i iznutra, vaša pažnja biće skrenuta sa samog straha. To će vam omogućiti kretanje uprkos strahu što zapravo i jeste hrabrost. Postavite sebi pitanja:
  • šta tačno osećam sada (koje sve emocije su prisutne)?
  • šta doživljavam u svom telu?
  • koji značaj ove emocije i doživljaji imaju za mene?
  • šta vidim i čujem, koji su mirisi prisutni, koji ukusi, dodiri?
  • kako na mene deluje to što percipiram čulima?

Postavljanje ovih pitanja staviće vas u ulogu istraživača, dovesti u “sada i ovde”, i distancirati od preplavljujućih emocija.

Sa saznanjem da uvek postoji izlaz iz situacije u kojoj ste se zatekli, otvorite mogućnost da u njoj budete kako biste prevazišli svoje psihološke strahove i doživeli slobodu za kojom žudite.
+
.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *