Evo kako sam postala (Love) Life Coach

Ivana Kuzmanović - magazin Ona
Intimnost
01/10/2016
Privlačnost
02/10/2016
Prikaži sve

Evo kako sam postala (Love) Life Coach

Prva pitanja sam, kao i mnogi drugi, postavila još u svojim tinejdžerskim godinama Bilo je to dok je telo prerastalo moje dotadašnje navike, a potrebe nadilazile moja znanja i iskustva. Nemir koji je svakim danom rastao, a koji se protezao od ljubavnih problema do smisla života, pokušala sam da smirim joga vežbama i vegetarijanskom ishranom. Jedno vreme živela sam u ašramu Višnu Devananda i zajedno sa ostalim posvećenicima vežbala jogu i učila kako se izgovara OM.

Gutala sam literaturu iz oblasti indijske filozofije i psihologije. Opčinjavala se jezikom simbola, Jungom i njegovim sledbenicima. Učila da ispravno dišem i da budem svesna važnosti svakog udaha.

Međutim, na moje iznenađenje i žalost, nemir je rastao. A umesto očekivane radosti i spokoja, broj grešaka i nezadovoljstava se umnožavao.

Traganje

Potražila sam odgovore u transakcionoj analizi, jednoj od psihoterapeutskih metoda koju je ustanovio Erik Bern, autor knjiga koje su mi se veoma dopadale. Moje znanje se iz dana u dan uvećavalo, ali duša se nije smirivala.

Rođena u vreme partijskih knjižica i ateizma, potrebu za duhovnim razvojem utaživala sam na razne načine. I, tek devedestih godina primila sam svetu tajnu krštenja i smirenje pokušala da nađem u tihovanju.

Ipak, vapaji su postajali sve glasniji. Provela godine i godine u iskustvu sa geštaltom, poretkom ljubavi i psihodramom, psihoterapeutskim metodama koje su mi pružale znanje, razumevanje i uviđanje.

Naslućivala sam da mi nešto krupno nedostaje, a onda otkrila i šta. Nedostajala mi je cela jedna dimenzija, ona dimenzija koja nas povezuje sa centrom Zemljine kugle, istovremeno nas povezujući sa kosmosom. Takozvana, vertikala.

Učitelji

Tada sam uronila u svet energija kroz školu meditacije Zorana Gruičića. Počela sam da obilazim sveta mesta i kontempliram u tišini, bezglasno postavljajući pitanja i osluškujući odgovore. Tada sam shvatila da svaki čovek ima svoj sopstveni odgovor, bez obzira koliko su nam pitanja slična. Razumela sam da nam znanje i iskustvo drugih može pomoći samo kao upoznavanje sa mogućnostima, načinima i tehnikama. I naravno, velika podrška razvoju drugih može se dati ličnim primerom.

Uvek je dobro biti u društvu onih koji samim svojim postojanjem svedoče o mogućnostima transformacije, o mogućnostima napuštanja začaranog kruga. Zato sam provodila sate i dane u prisustvu takvih ljudi, onih koje sam mogla nazvati Učiteljima.

A, onda sam, jednoga dana, shvatila da ono što najviše doprinosi razumevanju drugih, pružanju pomoći i davanju podrške, jeste kreativna empatija, sposobnost saosećajnog razumevanja koje se kroz kreativni pristup manifestuje. I uvidela da je to možda najveći dar koji u sebi nosim. Ono zbog čega sam dobila priliku da boravim u stanju Ljubavi, da zavolim sebe i da volim sve stvoreno. To sam razvijala kroz Či Gong i Reiki, drevne veštine povezivanja unutrašnjih energetskih centara sa Izvorom.

Rešenje

Povezujući višedecenijska traganja i znanja stečena na tom putu kojim se ređe ide, ukrštajući psihoterapiju i duhovnost, jer emocionalna ineligencija bez duhovne ne dovodi do željenog rezultata, oformila sam svoj koncept Life Coachinga – Love Coaching. U njega sam utkala svoja iskustva i uvide kroz njih stečene i prepustila se kreativnoj empatiji, intuiciji i Ljubavi da me u kontaktu sa sobom, Bogom i drugima, vodi.

Sa tog mesta u sebi, pišem vam ove reči, sigurna da će one doći baš tamo gde treba i baš u onom pravom trenutku, trenutku preokreta.

Evropski savet za mentoring i koučing – EMCC

* Ja sam međunarodno sertifikovani life coach / savetnik za lični razvoj i mentor – Senior Practitioner Coach and Mentor (Accreditation Ref-Nr: EIA20192775) kod Evropskog saveta za mentoring i koučing (EMCC), i radim po njihovim etičkim normama i pravilima o poštivanju različitosti.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *