Lemurova ljubav – prvi roman

Ivana Kuzmanović - Manje od tri
Manje od tri – Magija ljubavne priče se nastavlja
05/01/2011
Prikaži sve

Lemurova ljubav – prvi roman

Ivana Kuzmanović - Lemurova ljubav - naslovne srane

Ivana Kuzmanović - Lemurova ljubav - naslovne srane

Lemurova ljubav 2020_knjiga Ivana Kuzmanović
Cena: 300,- dinara, plus poštarina
Narudžbine na: ivana@ivanakuzmanovic.rs

Roman prvenac Ivane Kuzmanović, pripada vrsti ljubavnih romana, ali ne i ljubića s lakim sadržajem, koji se u jednom danu čitaju, a u drugom već zaboravljaju. „Lemurova ljubav” ide visoko iznad. To jeste čitljiva i zanimljiva knjiga, ali i jedno ozbiljno, bespoštedno iskreno i originalno suočavanje sa izazovima ljubavi. Dramatična ljubavna priča, sugestivna i vođena tako vešto da poništava granicu između fikcije i stvarnosti.

Dramatična ljubavna priča, sugestivna i vođena tako vešto da poništava granicu između fikcije i stvarnosti. Priča koja se, istina, svakom ko je emotivno bogat i prostran može desiti, a najčešće se i dešava, ali samo jednom u životu: da ljudsko biće, kome je ljubav nasušna kao i hleb, ponese u visine i vrtlog neizvesnosti.

Kroz priču o dvoje ljudi – on je uspešni biznismen, oženjen i otac, ona uspešna pevačica, koju bi svi beogradski klubovi voleli da angažuju – u ovoj emotivnoj drami se oslikava ljubav u doba tranzicije, kada se stari sistem vrednosti urušio, a novi globalistički još nije uspostavljen. U tim vremenima, veza Igora i Une proživljava sva lepa i bolna iskušenja, dok ni jedno ni drugo nisu raskrstili sa demonima sopstvenih prošlosti…

No, iako dirljivo iskrena, ova knjiga nije samo jedna od mnogih ženskih ispovesti kakvih je dosta u savremenoj srpskoj literaturi, već ozbiljno, produhovljeno, čak prosvetljeno suočavanje s izazovima ljubavi. To je pokušaj da se pojmi smisao ljubavi iz neke više duhovne sfere i sposobnost da se pronađe ona najređa radost – radost u gubitku. Potraga za tim višim smislom ljubavi izbija iz svake rečenice ove emotivne drame, čak i u onim njenim deskriptivnim delovima, kao što je opis prvog vođenja ljubavi…

Lemurova ljubav sinonim je za ekstremna osećanja, za radost i bol koje prouzrokuju, a koje dovode do krajnjih granica. Raznovrsne anomalije i bolesti, potisnute nesreće i razočarenja, poput magneta nastavljaju da privlače slične situacije i ljude i sve podseća na jedan tragičan perpetuum mobile. Dobra vest je ta da postoje načini i putevi, postoje rešenja, a jedno od takvih rešenja ponuđeno je i u romanu “Lemurova ljubav”.

Iako se romansa glavnih junaka prekinula, ovo je priča sa pozitivnom porukom, ohrabrujućom, čak pozivajućom. Jer, život je divan i treba samo znati živeti s tim.

U ovoj čudesnoj knjizi napravijen je novi, originalni zaokret u kojem je Ivana Kuzamnović svoju junakinju, iz ponora, uzdigla ponovo u duhovne visine, podarivši joj onu najvišu i najređu sposobnost – sposobnost radosti i sreće u gubitku! To je svojevrsno vaskrsnuće ljubavi, ali ne više kao trenutnog, prolaznog osećanja sreće, vec kao trajno osvojene vrednosti. Tren je deo večnosti, što nam se jednom dogodilo – postoji zauvek!

“Istančana, snažna priča o ljubavi i: Kako se iz nje izvući? Kroz pouke koje nam saopštava, Ivana Kuzmanović daje povod za moguća svestranija značenja patnje – zvane voljenje.” (Politika)

“Delo koje karakteriše izrazit ispovedni ton čija je osnovna poruka da je duhovno uzrastanje moguće i u najdubljoj patnji.” (Glas Javnosti)

“Čovek i žena se susreću i čini se da je ispred njih gladak i ravan put, trasiran jubavlju. Ispostavlja se da, kao u napetom trileru, ništa nije onako kako izgleda, kao i da, andrićevski, ›lepša duša dublje jeca‹. Ivana Kuzmanović ne ispisuje tek jednu od ljubavnih priča. Ona piše o onom univerzalnom što leži na dnu svakog velikog osećanja, što preti da od života načini tragediju, a od sigurne egzistencije tek papirnate kulise.” (Danas)

Cena: 300,- dinara, plus poštarina
Narudžbine na: ivana@ivanakuzmanovic.rs

2 Comments

 1. olja mijovic says:

  Draga Ivana divim se tvojoj energiji jos od Kipra i svim tvojim talentima kojim si obdarena…a naročito zeljom da udahnes deo svoga iskustva za benefit mnogih kojima to moze promeniti život na bolje i otvoriti neke nove pristupe u resavanju licnih dilema i zabluda.
  Volela bih da se vidimo …Olja

 2. Ivana Kuzmanović says:

  Draga Olja,
  Hvala ti na ovim toplim i podržavajućim rečima.
  Divljenje je uzajamno, bilo i ostalo. Malo je dama od stila, lepote i energije koje su me, poput tebe, inspirisale.
  Veliki zagrljaj,
  Ivana

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *